W tym roku Światowe Dni Młodzieży odbyły się już po raz
dwudziesty siódmy. Hasłem tegorocznych uroczystości było ogłoszone przez
papieża Benedykta XVI wezwanie św. Pawła do Filipian „ Radujcie się zawsze w
Panu”. Miejscem diecezjalnych obchodów ŚDM była Parafia bł. Karoliny – miejsce
wybrane nieprzypadkowo, gdyż w tym roku przypada 25 rocznica beatyfikacji
Karoliny Kózka.
Jak każdego
roku w ramach diecezjalnych obchodów ŚDM Fundacja Kromka Chleba zorganizowała
Zupę Wielkanocną dla swoich Podopiecznych, a także Gości i Uczestników
uroczystości. Organizacja tego spotkania nawiązuje do wczesnochrześcijańskiej,
pięknej tradycji – Agape. Była to wspólna, symboliczna biesiada na pamiątkę
Wieczerzy Pańskiej. Pierwsi chrześcijanie przygotowywali uczty (po wspólnej
Mszy św.) w celu stworzenia i podkreślenia jedności wśród wyznawców oraz
podtrzymywania ich trwania w wierze. Samo słowo agape wywodzi się z języka
greckiego (ἀγάπη) i oznacza po prostu miłość, ale konkretnie - tę braterską,
siostrzaną, miłość bliźniego.
Nawiązując
do tej wspaniałej tradycji Fundacja przygotowała symboliczny posiłek na znak
jedności i braterstwa z przybyłymi na obchody ŚDM . Rozdano kilkaset porcji
tradycyjnego żurku. W związku z tym, że pogoda była raczej zimowa, uczestnicy
ŚDM po skończonej Mszy św. byli mocno wyziębnięci i porządnie wygłodniali.
Wychodząc z kościoła z ulgą patrzyli w stronę kuchni polowej, w której
umieszczona była zupa i świeży chleb.
Wielkanocny żurek swym aromatem szybko przyciągnął młodzież, która
zgromadziła się wokół kuchni polowej i oczekiwała w kolejce na swoją porcję. A
czekać było warto – przekonali się o tym
ci, którzy jako pierwsi mieli
okazję spróbować pysznej rozgrzewającej potrawy. Na twarzach zagościł uśmiech,
i rozpoczęły się miłe pogawędki na placu przed kościołem. Mimo kapryśnej aury,
atmosfera spotkania była bardzo serdeczna i ciepła. W tym roku wielkanocna zupa
zorganizowana przez Fundację spełniła
dwie ważne funkcje – była posiłkiem jedności i braterstwa, a jednocześnie
rozgrzała setki wymarzniętej ale wytrwałej młodzieży.
Przygotowanie
i zorganizowanie biesiady mogło się odbyć dzięki bezinteresownemu wsparciu ze
strony wielu ludzi. Kuchnię polową udostępniło Stowarzyszenie 'Maltańska Służba
Medyczna', a transport kuchni i zupy był możliwy dzięki uprzejmości Komendy
Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Tarnowie. Znakomity i aromatyczny żurek
przygotował Pan Krzysztof Wróbel, szef kuchni w restauracji Pasaż, natomiast
wonny, świeży chleb dostarczyła Piekarnia Ziarno Winiarscy.
Wszystkim
serdecznie dziękujemy.