Wielkanocna biesiada na tarnowskim rynku okazała się świątecznym braterskim spotkaniem kilku tysięcy osób biorących udział w diecezjalnych obchodach Światowego Dnia Młodzieży oraz nabożeństwie Drogi Krzyżowej. Wolontariusze Fundacji Kromka Chleba rozdali około tysiąc porcji świątecznego żurku przygotowanego przez Krzysztofa Wróbla szefa kuchni restauracji Pasaż. Pierwsze porcje – rozlewane i rozdawane w maltańskiej kuchni polowej przez Annę Czech, prezesa Fundacji– trafiły m.in. do Biskupa Tarnowskiego i bezdomnych, podopiecznych tarnowskiej noclegowani i łaźni dla bezdomnych. Wyjątkowy smak potrawy sprawił, że polowa kuchnia na rynku była w niedzielne popołudnie najbardziej obleganym „punktem gastronomicznym” w mieście. Renesansowy rynek przez kilka godzin tętnił życiem, radosną atmosferą wiosennego spotkania młodzieży ze szkół i parafii diecezji tarnowskiej. Nawet oczekiwanie w długiej kolejce po zupę było okazją do dyskusji i wspólnego świętowania Niedzieli Palmowej.
Już w II wieku chrześcijanie mieli zwyczaj zapraszania do siebie na wieczerzę członków wspólnoty, przy czym wybierano raczej osoby będące w potrzebie. Grecy i Afrykańczycy nazywali tę wieczerzę „posiłkiem miłości”, czyli agapy. Pliniusz Młodszy pisał o chrześcijanach, że "zbierają się dla spożycia pokarmu, ale zwykłego i zupełnie niewinnego". Co ciekawe, Tertulian pozostawił barwny opis agapy kontrastującej swą prostotą z wystawnością pogańskich festynów, surowo przez niego osądzanych. Pisał, że instytucję agape „stworzyła wielka miłość, jaką chrześcijanie darzą się wzajemnie”. Z jego relacji dowiadujemy się, że ogromne zdumienie budziła ówczesna troska chrześcijan o wszystkich potrzebujących.
- Agape to wspaniała chrześcijańska tradycja. To nie tyko wspólne biesiadowanie, ale przede wszystkim znak solidarności i jedności. Cieszę się, że poczuliśmy chyba wszyscy tę niezwykłą atmosferę – mówi Anna Czech, prezes Fundacji Kromka Chleba.
Wolontariusze Fundacji rozdawali uczestnikom spotkania ulotki informacyjne na temat budowy pierwszego hospicjum stacjonarnego w Tarnowie, które może przywrócić godność ludziom cierpiącym, żyjącym z chorobą.
Organizacja wielkanocnej zupy na tarnowskim rynku była możliwa dzięki bezinteresownemu zaangażowaniu restauracji Pasaż, Piekarni ZIARNO Winiarscy, Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży, Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Tarnowie oraz Maltańskiej Służby Medycznej Oddział Tarnów. Fundacja Kromka Chleba dziękuje wszystkim wolontariuszom i partnerom akcji za okazaną pomoc.