Uroczystości związane z diecezjalnymi obchodami XXVIII ŚDM w Tarnowie miały miejsce w Niedzielę Palmową 24 marca 2013 roku. Rozpoczęły się o godzinie 10.00 i trwały do późnego popołudnia. Najważniejszym wydarzeniem tego dnia była Msza św. w kościele bł. Karoliny, której przewodniczył Biskup Tarnowski, Andrzej Jeż. Po uroczystej mszy uczestnicy ŚDM zostali zaproszeni na wielkanocną zupę, którą już po raz ósmy przygotowała Fundacja Kromka Chleba. Rozdano ponad 1000 porcji smacznego, tradycyjnego żurku, który corocznie przygotowywany jest przez restaurację Pasaż w Tarnowie na specjalnym wiejskim zakwasie, doprawiony czosnkiem i majerankiem, wzbogacony jajkami i kiełbasą. Smaczne pieczywo, wypiekane tradycyjną metodą, zapewnia Piekarnia Ziarno Winiarscy. W przygotowaniach uczestniczy także Stowarzyszenie Malta Służba Medyczna O/ Tarnów oraz Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Tarnowie. Organizacja Zupy Wielkanocnej – jako symbolu solidarności i poczucia wspólnoty ze wszystkimi potrzebującymi - nawiązuje do wspaniałej wczesnochrześcijańskiej tradycji – Agape, czyli braterskiej biesiady na pamiątkę Wieczerzy Pańskiej, mającej na celu umocnienie jedności wśród chrześcijan.